Makaleler
Yabancı Dil Bilmenin Önemi
Üniversite yıllarında hocalarımız ikinci bir dil öğrenmemiz gerektiğini, ilerleyen yıllarda iş ararken daha avantajlı olacağımızı ve işverenlerin zamanla 2 dil bilen kişileri işe alacaklarını söylediklerinde biz hala dalga geçmeye devam ediyorduk. Aradan geçen 10 seneden sonra iş ilanlarına baktığımda zaten İngilizce bilmenin Türkçe bilmek gibi doğal bir şey olarak algılandığını ve ikinci dil olarak da ilgili şirketin iş yaptığı ülkelere veya içinde bulunduğu sektöre göre belirtildiğini görüyorum.
Yabancı dil bilmeden de çok iyi pozisyonlara gelen kişiler yok mu? Mutlaka var ama zamanında bu konuyla ilgili böyle bir algı yoktu ve insanların yabancı dil bilmelerine çokta gerek yoktu. Belli süre sonunda iyi pozisyonlara gelen çoğu kişinin sırf yabancı dil bilmediklerinden dolayı terfi alamadıklarını sıkça duyuyoruz. Son dönemlerde Türkiye’de çoğu şirketin yabancı firmalar tarafından satın alınması veya ortaklıklar kurulmasından dolayı üst yönetimlerde yabancı çalışanlar olduklarını ve bunlarla anlaşabilmek için son zamanlarda İngilizcesini geliştirmek veya öğrenmek için çabalayan bir çok Türk yönetici olduğunu da gözlemliyoruz.
Dünya değişiyor ve globalleşen ekonomide artık eskisi gibi sınırlar kalmadı, hele de internet sonrası iş yapış şekilleri tamamen değişti. Bu yeni yüzyılda sadece bilgi birikimi ve deneyim yeterli olmuyor, aynı zamanda iyi bir yabancı dil bilmekte gerekliliklerden birisi olarak gösteriliyor. Peki hangi dili ve ne kadar öğrenmek lazım gibi sorular hep soruluyor. İlk etapta bilinmesi gereken şey mutlaka İngilizce bilmek gerekliliği. İnternet üzerindeki web sayfalarının %80’inden fazlasının içeriğinin İngilizce olması zaten hepimize bir ipucu veriyor. Eğer İngilizcem var ve ikinci dile karar veremedim diyorsanız yaptığınız meslek, aldığınız eğitim, içinde bulunduğunuz sektör veya ilgileriniz belirleyici olacaktır. Eğer inşaat işleri ile uğraşıyorsanız Rusça, Latin Amerika ülkeleriyle alakalı bir şeyle uğraşıyorsanız İspanyolca, ticaret ile uğraşıyorsanız Çince ön plana çıkacaktır. Arapça, Japonca, Fransızca gibi diller de her zaman gözde ve bilinmesi gerekenlerden birisi olmuştur.
Ne kadar öğrenmek gerekiyor sorusuna gelirsek bu yaptığınız işin gerekliliğine göre değişecektir. Öncelikle ihtiyacınızı doğru tespit etmeniz gerekiyor. Çoğu zaman görüyoruz ki ihtiyacı olmamasına rağmen Toefl veya Ielts gibi uluslararası geçerliliği olan sınavlara girmek isteyenleri görüyoruz. Yurtdışında bir master yapmayacaksanız, işyeriniz bu belgelerden dolayı size maaş zammı yapmıyorsa veya başka bir zorunlu sebep yoksa bunlara gerek yoktur. Konuşulanı anlıyorum ama konuşamıyorum noktasında zaten sıkıntının nerede olduğu ortaya çıkacaktır. İletişimin en temel noktası duygu ve düşüncelerimizi uygun bir şekilde konuşarak iletebilmektir, eğer bunu yapamıyorsak demek ki ortada bir problem var demektir. Tabi burada en önemli nokta ilgi alanınızla ilgili yabancı kelime ve terimlere yoğunlaşmak olacaktır. Mesela doktor olacak birisinin ekonomik terimleri öğrenmesine gerek yoktur. Veya ticaret ile uğraşacak birisinin tıpla ilgili yabancı terimleri bilmesine gerek yoktur.
Başarılı olmak ve dünya ile entegre olabilmek için mutlaka erken yaşlarda yabancı dil eğitimine başlamak, kendimizi bu konuda belli bir seviyeye getirdikten sonra da ikinci bir dilde de uzmanlaşmak gerekmektedir. Yabancı dil çok rahat bir şekilde unutulmasından dolayı ömür boyu tekrar gerektirir. Bu anlamda internet üzerinden yabancı makale ve yazıları okumak, yabancı dizi ve filmleri altyazısız izlemek, yabancı arkadaşlar edinip bolca konuşmak ve eğer bütçeniz varsa yurtdışına gidip herkesin yabancı olduğu bir ülkede ilgili dili konuşma ve anlama zorunluluğunda kalmak yabancı dili unutmamıza hatta ilerletmemize yararlı olacaktır.
- Engin Coşar
- Yurtdışı Eğitim Danışmanı
- engin@academix.com.tr
- 0212 249 94 89
YURTDIŞI DİL OKULU ARA